MUNICIPIUL BAIA MARE

PREZENTARE GENERALA

Municipiul Baia Mare, resedinta judetului Maramures, este un important centru urban din nord-vestul României. Este situat în partea vestica a judetului, în depresiunea Baia Mare, pe cursul mijlociu al Râului Sasar, la o altitudine medie de 228 m fata de nivelul marii, fiind cuprins de coordonatele geografice 47°39' - 47°48' latitudine nordica si 23°10' - 23°30' logitudine estica.
În componenta municipiului Baia Mare intra si localitatile Blidari, Firiza, Valea Neagra, Valea Borcutului, însumând o suprafata de 23.471 ha. La nord se învecineaza cu Muntii Ignisului, la sud cu localitatile Recea si Grosi, la est cu orasul Baia Sprie si la vest cu comuna Tautii Magheraus. Datorita pozitiei sale geografice avantajoase, Baia Mare întruneste atributele unui însemnat nod rutier si feroviar, constituind punctul de convergenta pentru localitatile din împrejurimi: Baia Sprie, Recea, Tautii Magheraus.

sus

SCURT ISTORIC

Cadrul fizico-geografic si bogatele resurse naturale existente în zona Baia Mare au oferit din cele mai vechi timpuri conditii prielnice pentru comunitatile umane. S-au gasit dovezi ca acest teritoriu a fost locuit de oameni primitivi înca din paleoliticul superior.
În epoca bronzului este semnalata prezenta tracilor din care s-au desprins mai târziu geto-dacii. Bazinul baimarean a facut parte din marele stat dac centralizat si independent creat de Burebista. Vastul material etnografic, folcloric si lingvistic, precum si dovezile arheologice si istorice ne confirma etnogeneza, vechimea si continuitatea statornica a românilor pe aceste meleaguri.
Primele informatii scrise cu privire la Baia Mare ne înfatiseaza un centru minier dezvoltat, cu aspect de oras medieval, cu forme proprii de organizare si conducere caracteristica localitatilor libere din acea vreme, fiind supus numai autoritatii centrale a statului.


Prima atestare documentara apare acum mai bine de sase secole, în anul 1329, când cancelaria regelui Carol Robert emite un document în care este pomenit prima data orasul Baia Mare sub numele de "Rivulus Dominarum" (Râul Doamnelor). Centrul Vechi Cele mai ample informatii despre organizarea administrativa, eligibilitatea organelor de conducere si competenta lor ne sunt furnizate de documentul privilegial emis de cancelaria regelui Ludovic I cel Mare de Anjou la 20 septembrie 1347.
Într-un document din anul 1411 este pomenita pentru prima data monetaria Baia Mare, unul din cele mai vechi si vestite ateliere de acest gen din Transilvania.
În 1446, domeniul Baia Mare, împreuna cu minele sale este trecut în proprietatea familiei Corvinestilor, drept rasplata pentru faptele de vitejie ale lui Iancu de Hunedoara împotriva invaziei otomane.
Din dispozitia lui a început constructia unei catedrale, numita "Sfântul Stefan", care avea ca anexa un turn impozant, "Turnul Stefan".
În anul 1469, Matei Corvin emite un document de mare însemnatate pentru baimareni, prin care le acorda acestora dreptul de a-si întari sistemul de aparare cu ziduri înalte prevazute cu bastioane, santuri si palisade menite sa preîntâmpine atacurile din afara. Baia Mare a capatat înfatisarea unei cetati puternice, fapt ce rezulta si din utilizarea expresiilor de "castrum" sau "castellum", adaugate ulterior la numele localitatii, pentru a-l evidentia caracterul fortificat.
Anul 1490 a fost un an nefast pentru baimareni. Localitatea a fost ocupata temporar de trupele poloneze ale printului Ioan Albert.
În 1526, Baia Mare trece în proprietatea principelui Ioan Zapolya, urmând o perioada de decadere a vietii economice a orasului, datorata unor repetate dispute, concesiuni si vânzari între principii ardeleni.
1547 este anul înfiintarii unei importante institutii de învatamânt, denumita "Schola Rivulina", apartinatoare cultului reformat. Timp de peste doua secole, aceasta scoala s-a afirmat ca un adevarat leagan de cultura, asigurând pregatirea unui numar mare de slujbasi pentru functii bisericesti, administrative si în domeniul mineritului.
În semn de recunostinta pentru anularea unor datorii de catre Mihai Viteazul, în anul 1600, arendasul minelor Felician Herbstein a pus sa se bata la monetaria din Baia Mare o medalie omagiala din aur cu chipul domnului valah, realizând astfel una din cele mai reprezentative efigii cunoscute în numismatica.
În anul 1703, vestitul capitan de haiduci Pintea Viteazul participa cu detasamentele sale, alaturi de Francisc Rakoczi al II-lea, la lupta de eliberare a orasului din mâinile austriecilor.
În 1748 autoritatile austriece înfiinteaza la Baia Mare Inspectoratul Superior Minier (Inspector Obermat), pentru care s-a construit o cladire adecvata si o noua monetarie.
1889 este anul aparitiei primului ziar în limba româna, "Gutinul", publicatie saptamânala cu profil social-literar si economic.
Aceasta sumara prezentare a profilului istoric al localitatii trebuie întregita prin mentionarea unor date legate de constructii si monumente reprezentative, care au adus în timp faima acestor locuri.

sus

MONUMENTE DE ARHITECTURA MEDIEVALA

· Biserica de lemn
Constructie maramuresana, monument de arta populara ridicat în anul 1630 în satul Chechis; în anul 1939, acest monument a fost adus în Baia Mare, constituindu-se în obiect de muzeu, formând împreuna cu alte gospodarii traditionale Muzeul etnografic în aer liber.


Biserica "Sfanta Treime"

· Biserica "Sfânta Treime"
A fost construita în perioada 1717-1720; este o constructie în stil baroc, având doua turle identice cu acoperisul în forma de bulb; în prezent folosita ca lacas de cult pentru credinciosii romano-catolici, aceasta biserica este înzestrata cu picturi murale, vitralii si sculpturi, precum si cu un mobilier masiv de lemn.· Casa "Iancu de Hunedoara"
Acest edificiu reprezinta o parte a fostului castel medieval ridicat de voievod pentru sotia sa, Elisabeta; cladirea a fost terminata de Matei Corvin în anul 1468. Aceasta cladire este una reprezentativa pentru Centrul Vechi al municipiului baia Mare. În spatiul generos al acesteia se organizeaza diverse expozitii (în prezent fiind în administrarea Muzeului Judetean Maramures).

Turnul "Stefan"

 

· Turnul "Stefan"
Este monumentul de arhitectura medievala cel mai reprezentativ al municipiului Baia Mare; ridicat de catre Iancu de Hunedoara, aceasta este construit în stil gotic si are o înaltime de peste 40 m. Turnul a fost utilizat pentru supravegherea strategica a orasului si pentru paza împotriva incendiilor.


 


· Localul Monetariei
Construit în perioada 1734-1737, aceasta se constituie într-un obiectiv important al orasului; actualmente este sediul Muzeului Judetean Maramures.

· Turnul Macelarilor
Acest edificiu a fost înaltat în secolul al XV-lea; legenda spune ca din acest turn s-ar fi tras glontul care l-a ucis pe Pintea Viteazul.

· Vechiul Han al orasului
Aici se desfasurau în trecut târgurile baimarene. Din anul 1870, acesta a servit ca sediu al primariei orasului; în prezent, în aceasta cladire functioneaza Judecatoria locala, Notariatul si Colegiul de Avocati.

sus

CLADIRI MODERNE REPREZENTATIVE

· Biserica ortodoxa româna
Constructie extinsa pe structura unui vechi lacas de cult, având astazi înfatisarea unui edificiu arhitectonic impresionant; are doua turnuri semete, fatada prezentând o fresca policroma care îl reprezinta pe "Dreptul Judecator".

Catedrala "Adormirea Maicii Domnului"

· Catedrala"Adormirea Maicii Domnului"
Situata în zona de est a orasului, aceasta a fost ridicata în anii 1905- 1911; interiorul catedralei este de o valoare artistica ridicata; picturile interioare fiind realizate de artistul Gheorghe Busuioc

 

 

 

Casa de cultura· Casa de cultura
Ridicata în anul 1971, aceasta are o sala de spectacole de 700 locuri, precum si o serie de sali pentru diverse activitati cultural-artistice, holurile spatioase, finisajele cu lambriuri din esente lemnoase constrastante si structura mestesugita a plafonului, cu o imensa dantelarie din piatra, confera edificiului o nota distincta de maretie.

 

 

Sediul Prefecturii judetului Maramures· Sediul Prefecturii judetului Maramures
Data în folosinta în anul 1969, aceasta cladire este cea mai reprezentativa constructie moderna din Baia Mare. Pastrând specificul arhitecturii traditionale maramuresene, proiectantii au conceput solutii constructive originale, bazate pe utilizarea elementelor de beton îmbinate cu materiale locale durabile ca: placi de andezit, travertin de Carpinis, piatra cioplita si tabla din cupru.

 

Hotelul "Mara"· Hotelul "Mara"
Amplasat în zona de sud a orasului, este un edificiu zvelt cu opt niveluri si cu finisaje proeminente inspirate din arhitectura locala între care se remarca "fusul maramuresan" de mari proportii turnat din mental si montat pe coronamentul de la acoperis, ca un obelisc ce spinteca vazduhul.

 

 

· Teatrul Dramatic
Îsi are sediul într-o cladire adecvata, proeminenta ca stil si proportie, construita în forma actuala în anul 1967. Holul spatios de intrare este decorat în partea superioara cu o fresca policroma creata de pictorul Nicolae Apostol.

sus

| Index | Baia Mare | Primarie | Consiliul Local | Curierul Primariei | CIC |
| Sarbatoarea Castanelor | Federatia municipiilor | Guestbook | Noutati | Linkuri |

Inapoi la pagina index
Despre Baia Mare
Organizarea primariei
Consiliul Local Municipal
Curierul Primariei
Centru de Informare pentru Cetateni
Sarbatoarea Castanelor
Federatia Municipiilor din Romania
Carte de oaspeti
Noutati
Legaturi