MUNICIPIUL BAIA MARE

inapoi la prezentarea generala a orasului

DATE GEOGRAFICE

 

Asezare geografica

Municipiul Baia Mare este situat în partea vestica a judetului Maramures, în depresiunea cu acelasi nume, pe cursul mijlociu al Râului Sasar, la o altitudine medie de 228 m fata de nivelul marii, fiind cuprins de coordonatele geografice 47°39' - 47°48' latitudine nordica si 23°10' - 23°30' longitudine estica.
În componenta municipiului Baia Mare intra si localitatile Blidari, Firiza, Valea Neagra, Valea Borcutului, însumând o suprafata de 23.471 ha. La nord se învecineaza cu Muntii Ignisului, la sud cu localitatile Recea si Grosi, la est cu orasul Baia Sprie si la vest cu comuna Tautii Magheraus.
Suprafata teritoriului administrativ însumeaza 23.573 ha din care 3.170 ha sunt terenuri agricole, 18.599 ha - terenuri silvice, cu preponderenta paduri, si 1.804 ha - constructii si alte destinatii.

sus

Relieful

Relieful depresiunii, alcatuit din câteva terase ale Somesului, Lapusului si Sasarului, are aspectul unui amfiteatru cu larga deschidere spre vest, iar la nord si est se ridica Muntii Ignis si Gutâi, cu spinari rotunjite, acoperiti cu paduri si platouri bogate în pasuni.
Dintre munceii care salta brusc deasupra depresiunii se remarca Dealul Murgau (633m), Dealul Florilor (367m), Dealul Crucii (501m), Piatra Bulzului, Rotunda, Pleasca Mare, Ignis (1307m), Iezurele s.a. Lantul muntilor Gutâi formeaza o unitate geomorfologica mai aparte, cu roci eruptive, care pun în evidenta piscurile Mogosa (1.246m), Gutâi (1.443m) si Creasta Cocosului (1.428m). Aceasta din urma este o ramasita dintr-un vechi crater vulcanic, cu stânci golase, dispuse sub forma de falii verticale ca o fortareata ciudata, cu pereti prapastiosi, fapt ce constituie un obiectiv de mare interes pentru turisti.
Scoarta terestra din zona municipiului cuprinde o structura pedogenetica variata, caci alaturi de solurile podzolice predominante se gasesc soluri pseudogleice si aluviale specifice zonei depresionare, precum si soluri brune de padure, soluri montane acide, etc.

sus

Reteaua hidrografica

Reteaua hidrografica este reprezentata, în principal, de râul Sasar, lung de 31,6 km, care strabate orasul de la est la vest colectând apele râurilor Chiuzbaia si Firiza, a pâraielor Sf. Ion, Rosu si Borcut. Pe râul Firiza, la 5 km distanta de centrul orasului, s-a construit Barajul de la Strâmtori (52 m înaltime) prin care s-a creat un lac de acumulare în suprafata de 110 ha ce asigura rezerva de apa potabila a centrului urban. La aceasta se adauga "Lacul Bodi" de la Ferneziu si lacul de la Mogosa, create prin baraje artificiale. Ele constituie îndragite locuri de agrement. Trebuie amintita aici existenta unor izvoare de apa minerala pe Valea Borcutului, la Usturoi si Firiza.

sus

Clima

Din zona municipiului Baia Mare are unele caracteristici specifice, mai aparte, datorita existentei lantului carpatic ce îndeplineste rolul benefic de paravan, împiedicând intemperiile reci dinspre nord-est. Aflata la adapost, depresiunea are un climat de nuanta mediteraneana, cu ierni blânde, fara mari viscole, cu veri racoroase, prelungite si un echilibru atmosferic favorabil. Temperatura aerului atinge cota medie, multianuala de 9,6°C. Media lunii ianuarie se ridica la -2.4°C, iar a lunii iunie la 19,9°C. Precipitatiile atmosferice sunt în general constante, totalizând o medie anuala de 976 mm.
Vânturile nu prezinta caracteristici deosebite. Datorita imobilizarii maselor de aer în depresiune, se înregistreaza perioade lungi de calm atmosferic, fapt ce influeteaza negativ starea de poluare a orasului.

sus

Vegetatia

Vegetatia cuprinde o gama variata de specii ierboase si arborescente, în functie de varietatea terenului, a solului si a climei.
Padurile ocupa 80% din suprafata localitatii. Depresiunea Baia Mare face parte din arsenalul padurilor de foiase (fag, carpen, stejar) - astazi în mare parte defrisate si înlocuite de culturi agricole si pajisti secundare. Etajul padurilor de foioase se întinde pe altitudini cuprinse între 300 si 1200 m, formând un brâu verde în jurul orasului. Pe rama depresiunii Baia Mare predomina padurile de gorun în amestec cu carpen. Padurile de fag si carpen ocupa versantii vestici si sudici ai muntilor Gutin.
Specifice Depresiunii Baia Mare sunt suprafetele întinse ocupate de castanul comestibil care urca si pe versantii cu expozitie sudica si vestica pâna la altitudini de 600 m. Padurile de castani de la Baia Mare formeaza cea mai mare suprafata împadurita cu aceasta specie din România. Aici castanul comestibil este perfect aclimatizat, vegetând ca specie care se regenereaza pe cale naturala, preferând solurile montane acide, cu drenaj bun si evitând solurile podzolice pseudogleizate si cu drenaj slab.
Trecerea de la padure spre pasune sau teren cultivat este de obicei de o liziera de arbust alcatuita din specii ca alunul, socul, cornul, calinul, sângerul, lemnul câinesc.

sus

Fauna

Fauna din spatiul geografic baimarean cuprinde aproape toate speciile cunoscute din zona carpatica, valoroase cinegetic: cerbul, capriorul, lupul, vulpea, iepurele, jderul, veverita. Aceste specii sunt frecvente în zona pasunilor montane alpine.
Pasarile sunt bine reprezentate mai ales în locurile unde predomina padurea de fag, mai bine conservata în ciuda defrisarilor masive, prin: ierunca, porumbel de scorbura, huhurezu mare, uliu porumbar, bufnita, soimul.
În apele de munte traieste: lostrita, pastravul, scobarul si stiuca; iar în apele de ses se întâlnesc cleanul dungat si babetele.

sus

Rezervatii naturale

În zona exista rezervatii naturale cu caracter geologic: Creasta Cocosului, Cheile Tatarului, rezervatia fosiliera de la Chiuzbaia, Lacul albastru din Baia Sprie, pestera Valenii Somcutei cu specific speologic.
De asemenea sunt ocrotiti: arborii de castani comestibili, arboretele de gorun, padurea de stejar de la Bavna.

sus

| Index | Baia Mare | Primarie | Consiliul Local | Curierul Primariei | CIC |
| Sarbatoarea Castanelor | Federatia municipiilor | Guestbook | Noutati | Linkuri |

Inapoi la pagina index
Despre Baia Mare
Organizarea primariei
Consiliul Local Municipal
Curierul Primariei
Centru de Informare pentru Cetateni
Sarbatoarea Castanelor
Federatia Municipiilor din Romania
Carte de oaspeti
Noutati
Legaturi